фото: УНІАН

З отруєнням госпіталізовані троє школярів Смирнівського НВК Лозівського району, повідомляє ТРК "Сігма".

За словами рятувальників, діти отруїлися хімічною речовиною, яку вітром понесло з місцевого сміттєзвалища. Туди нещодавно викинули підозрілі бочки. Попередньо, у них – етилмеркоптан. Його додають до природного газу для їдкого запаху, речовина токсична і небезпечна у великій концентрації.

Читайте такожНебезпечні звалища

Відео дня

Дітей зі скаргами на самопочуття забрали з уроків, іншим школярам запропонували тимчасово переїхати до села Садове, оскільки у Смирнівці стоїть їдкий запах. Виїхати на спеціальному автобусі можуть також мешканці села. Люди скаржаться на нудоту і головний біль.

За словами місцевих жителів, напередодні бачили фури з полтавськими номерами, які вивантажували бочки, і потім виливали з них прозору речовину. Селяни нарікають, що на сміттєзвалище у Смирнівці постійно привозять небезпечні відходи.

Зараз у селі чекають на спеціальну комісію з Харкова, яка точно визначить, яка саме речовина містилася у бочках.

Постраждалі діти, за інформацією надзвичайників, знаходяться у Лозівській районній центральній лікарні, їхньому життю ніщо не загрожує.

Як повідомили Depo.Харків у відділі комунікації ГУ НП України в Харківській області, інформація про подію надійшла до чергової частини Лозівського відділу поліції сьогодні, 18 травня, об 11:05 від фельдшера швидкої допомоги.

За даними поліції, сьогодні вранці неподалік території Смирнівської школи стало відчутно запах, схожий на газ. Тому з учбового закладу евакуювали 111 дітей, 12 вчителів та обслуговуючий персонал. Трьом учням, двом 16-річним дівчинкам та хлопчику 12 років, стало зле. Вони скаржились на головний біль.

Під час перевірки правоохоронці встановили, що вчора на звалищі в селі Смирнівка, яке знаходиться на відстані близько 4 кілометрів від школи, з'явилися 54 діжки з невідомою рідиною. У поліції припускають, що їхній вміст міг стати причиною поганого самопочуття школярів.

Читайте такожНа Харківщині діти отруїлися препаратом проти городнього шкідника

"На місці з'ясували, що в повітрі відчувається різкий хімічний запах невідомої речовини. За результатами обстеження прилеглої території було встановлено, що 17 травня КП "Обласне комунальне спеціалізоване підприємство по виконанню норм екологічної безпеки" вивезло на сміттєзвалище побутових відходів 18 тонн хімічної речовини, з них 3 бочки (по 200 літрів) розгерметизувались", - пояснив виданню Depo.Харків заступник голови Харківської ОДА Олександр Скакун.

Він також відзначив, що внаслідок розливу цієї речовини (попередньо – це етилмеркоптан) по прилеглій території в повітрі розповсюдився їдкий запах. Площа розливу речовини склала 1 тис. кв. м. Зараз ділянку розливу обробили сорбентом та засипали шаром землі. Розповсюдження їдкого запаху одоранту припинено.