До 2020 року у Борисполі з'явиться сміттєпереробний завод / фото УНІАН

Міська влада Борисполя підписала меморандум з американським інвестором щодо будівництва сміттєпереробного заводу. Його вартість оцінюють в $ 20 млн., а запустити завод планують вже у 2020 році, пише Delo.UA.

За словами заступника мера Борисполя Миколи Корнійчука, умови американців дуже вигідні: вони будують завод в обмін на сміття. Інвестори перероблятимуть відходи, а завдання містян – зібрати їх. 

«Важливим моментом для нас було те, що завод не буде додатковим тягарем для міського бюджету. Всі витрати по переробці сміття американці беруть на себе. Вони ж виступили і ініціаторами меморандуму».

Відео дня

Читайте такожУ Києві запустили станцію глибокого сортування вторсировини

Завод розрахований на 100 тис. тонн відходів на рік. Бориспіль завантажуватиме всього 1/3 потужностей, тому туди завозитимуть сміття з сусідніх Баришівського і Березанського районів та зі столиці, попри те, що там вже діє сміттєпереробний завод «Енергія» і він завантажений не повністю. 

«Це пов'язано з тим, що переробка 1 м куб. сміття там коштує 80 грн, а поховання – 20 грн. Тому поки діють такі тарифи на поховання, компанії будуть звозити сміття на звалища. Але вже зараз зрозуміло, що вони вже переповнені і повністю вичерпали свій ресурс, – пояснює Микола Корнійчук».

Звалище в Борисполі після відкриття заводу планують закрити, а сміття, яке там знаходиться, частково перероблять.