Кількість вирубувань лісу в Україні значно зросло / Фото УНІАН

Останні 30 років в Україні спостерігається тенденція підвищення температури повітря, що призводить до лісових пожеж, крім того, за останні десятиліття, кількість вирубувань лісу в Україні значно зросла. Існує ризик подальшого погіршення ситуації, аж до зникнення лісів.

В цих умовах Україні потрібна державна політика щодо адаптації лісів до зміни клімату, Про це в матеріалі, опублікованому у виданні "Українська правда", заявляють експерти Всесвітнього фонду дикої природи (World Wide Fund forNature – WWF).

Читайте такожУ WWF розповіли про масштаби зникнення в Україні червонокнижних тварин і рослин через вирубки лісів

Відео дня

«Зараз рівень води в річках такий, як зазвичай в липні-серпні. Це катастрофа. До останніх дощів не було води або, принаймні, вологи, яка слугувала б бар'єром для поширення пожеж», - пише в матеріалі зоолог, керівник практики "Лісу" WWF України Андрій Плига.

Критичними, на думку екологів, є кілька речей, які повинна зробити держава. Одна з яких стратегічна - роботи з відновлення водно-болотних угідь. На Поліссі багато лісів заболочені, тобто вони стоять на болотах. Однак більшість боліт Полісся осушено за останні 100 років, іноді до 90%.

«Більше того, досі тривають проекти з видобутку торфу, нові болота збираються осушувати! Це абсурд, це просто на голову не лізе. Повинна бути державна політика щодо заборони подальшого осушування боліт і відновлення вже втрачених», пише експерт WWF.

За словами екологів, більше цю проблему державі ігнорувати не можна.

«Повинна бути державна політика щодо адаптації лісів до зміни клімату. Повинні переходити з плантаційної системи насадження соснових лісів до створення більш різноманітних мішаних і листяних лісів, які будуть максимально наближеними до природних», - йдеться в матеріалі.