Біохімік пояснив, чому в Одесі на узбережжі з'явилися слизові кулі / Скріншот

В Одесі на березі Чорного моря з'явилися слизові кулі. Біохімік, голова громадської природоохоронної організації "Зелений лист" Владислав Балинський з'ясував, що це таке.

В Одесі бачили не медуз та не реброплави (тип морських тварин), поділився експерт на своїй сторінці у Facebook.

Балинський зазначив, що встановити походження слизових куль йому допоміг співробітник кафедри гідробіології біологічного факультету Національного університету ім. І. І. Мечникова, кандидат біологічних наук Олег Ковтун.

Відео дня

Читайте також"Дихати неможливо": одесити масово скаржаться на жахливий запах у місті"Він пояснив, що так виглядає слизовий кокон з кладкою яєць поліхет (багатощетинкових черв'яків). Якщо придивитися, то в товщі слизу проглядаються вкраплення мікроскопічних яєць. Спочатку, кокон на тонкій слизовій ніжці прикріплюється до піску, каміння або донної рослинності. Найчастіше він відривається і може переміщатися на великі відстані", – поділився біохімік.

Водночас він нагадав, що морські багатощетинкові черв'яки є кормовою базою для багатьох видів чорноморських риб.

Балинський додав, що вода в морі стала дуже каламутною, однаково теплою на всіх глибинах. За його словами, вона сильно опріснена та має характерний болотний запах.

Раніше повідомлялося, що у Чорному морі зросла кількість медуз. В Інституті рибного господарства та екології вважають, що через збільшення числа медуз в Чорному морі їх стало більше і в Азовському.