Міністр оборони РФ Сергій Шойгу стверджує, що Росія облаштувала в окупованому Криму тимчасовий водопровід довжиною 32 кілометри, і це допомогло зняти «водну блокаду» півострова до завершення будівництва магістрального водопроводу. 

Цю заяву можна розглядати, як політику постправди й пропагандистський меседж, який зовсім не відповідає логіці здорового глузду. У будь-якої людини, яка має критичне мислення та хоч трохи обізнана з географією Криму, виникнуть сумніви.

Якщо подивитися на протяжність Криму з півночі на південь, з заходу на схід чи відстань між сусідніми районними центрами, то вона явно буде більшою, ніж 32 кілометри. Як один водогін такою протяжністю може зняти «водну блокаду» з півострова? Водогін може лише полегшити водозабезпечення в окремо взятій місцевості. Але в стратегічному плані це не зміцнює водну безпеку Кримського півострова. 

Відео дня

Окупаційна влада вживає заходів, спрямованих на пом'якшення дефіциту води на півострові. Однак вони не довгострокові

Також Шойгу не конкретизує, де саме було прокладено водогін і з якого джерела береться прісна вода. Можемо припустити, що це перекидання якоїсь з гірських річок, викачування води з якогось водосховища або видобуток з артезіанської свердловини. Поки бачу ці три джерела. 

Останнім часом окупаційна влада вживає заходів, спрямованих на пом'якшення дефіциту води на півострові. Однак вони не довгострокові та кардинальним чином не знімають питання водозабезпечення. Вони можуть лише пом'якшити цю проблему, але, при цьому, несуть довготривалі наслідки для екології. 

Наприклад, через перекидання річок відбувається зміна екосистеми тієї чи іншої місцевості, яка створює загрозу для існування окремих видів риб та інших живих організмів. Водосховища в Криму теж поступово міліють, адже окупаційна влада більше викачує води, ніж туди поступає з природних джерел.

Заява Шойгу – це маніпуляція, яка містить пропагандистські штампи

Постачати воду з артезіанських свердловин теж шкідливо, адже в Криму особлива геологія: чим більше викачується прісних підземних вод, тим більше солоної води потрапляє в ґрунти. Внаслідок засолення ґрунтів вони стають непридатними для рослинності. 

Тож заява Шойгу – це маніпуляція, яка містить пропагандистські штампи. А її мета – переконати кримське і російське населення в тому, що півострів може обійтися без води з Північно-Кримського каналу.

Євгеній Ярошенко, аналітик КримSOS