Ілюстрація REUTERS

У Шотландії провели перевірку рідкісного сорту віскі і виявили, що більше третини пляшок, які брали участь у дослідженні, були підробками.

Читайте такожНа аукціоні у Шотландії продали найдорожчу у світі пляшку віскі (відео)

Про це повідомляє РБК з посиланням на BBC Scotland.

Відео дня

Перевірка була проведена на замовлення компанії Rare Whiskey 101 (RW101), яка надає посередницькі та консалтингові послуги покупцям і продавцям рідкісного і старого віскі. Роботу з визначення віку цього напою проводив Центр екологічних досліджень Шотландського університету (SUERC) в Іст-Кілбрайді.

Всього експерти перевірили 55 пляшок, випадковим чином обраних на аукціонах, у приватних колекціях та у роздрібних продавців. Підроблений виявили в 21 пляшці. Компанія-замовник підрахувала, що якщо б тести підтвердили справжність контрафактних напоїв, які брали участь у дослідженні, їхня ціна становила б близько £635 тис.

Для точного визначення віку напою експерти використовували радіовуглецевий аналіз (вимір залишкової концентрації радіоактивного ізотопу вуглецю, присутнього в спирті кожної пляшки, що дозволяє точно встановити вік віскі. — ред.).

За даними RW101, підробки — звичайна справа для цього ринку, і приблизно кожна десята пляшка віскі, ймовірно, виготовленого до 1900 року, виявляється підробкою. Під час перевірки SUERC всі пляшки, які, ймовірно, були марковані раніше цієї дати, виявилися підробками. Серед них Ardbeg 1885 року, придбаний у приватного власника, і купажований віскі Thorne's Heritage початку XX століття, куплений у аукціоніста.

Співзасновник RW101 Девід Робертсон також заявив, що рекомендував би утриматися від покупки віскі (особливо односолодового), ймовірно, виробленого раніше цієї дати, навіть у добросовісних постачальників — до тих пір, поки не буде доведено, що це не підробка. На думку експерта, проблема контрафакту на ринку рідкісного віскі буде тільки посилюватися, оскільки ціни на старе віскі продовжують збільшуватися, а зростання попиту неминуче приваблює шахраїв.

Всього, за оцінкою експертів RW101, сукупна вартість підробок на світовому ринку рідкого віскі досягає £41 млн. Це більше, ніж весь британський ринок рідкісного віскі, обсяг якого, за оцінкою тих же експертів, перевищить £36 млн.