В Україні почалася посівна кампанія цукрових буряків / zernoexport.com

Аграрії станом на 28 березня почали сівбу цукрових буряків по всій території України, засіявши 20 тис. га, що становить 10% запланованих площ, повідомила прес-служба Національної асоціації цукровиробників України (НАЦУ) "Укрцукор".

Читайте такожДержстат підтвердив рекордний урожай зерна в Україні на рівні 70 мільйонів тонн

У повідомленні сказано, що майже половина посівів станом на 26 березня припадає на господарства Хмельницької області - 11 тис. га, значно менше засіяли у Рівненській - 3,5 тис. га, Волинській - 2,7 тис. га та Тернопільській - 2,4 тис. га.

Відео дня

"По всій території України почалася посівна кампанія цукрових буряків. Традиційно, цього року посівні роботи рухаються із західних до східних областей. У Львівській, Тернопільській та Волинській областях окремі господарства вже завершили сівбу цукрових буряків, однак інші ще не визначились з посівними площами і стартом робіт", - цитує прес-служба аналітика сировинних ринків та сільського господарства НАЦУ "Укрцукор" Василя Долинського.

Він зазначив, що більша частина господарств планує розпочати посів цукрових буряків у першій декаді квітня.

"Вдатися до такої терміновості аграріїв змушує низька вологість ґрунту після зими. Господарствам доводиться сіяти в холодний грунт і отримати максимум користі для сходів", - підкреслив аналітик.

При цьому, агрономічні служби стверджують, що такий ризик є виправданим, оскільки з досвіду минулого року, частина посіяного насіння так і не змогла зійти саме через посіву в сухий грунт.

Як повідомляв УНІАН, раніше в асоціації відзначили, що посівні площі під цукровим буряком в 2019 році можуть скоротитися на чверть - до 220 тис. га.

Україна за підсумками сезону цукроваріння 2018-2019 років скоротила виробництво цукру на 15% - до 1,8 млн тонн.