Ілюстрація REUTERS

Швейцарське федеральне управління з національного економічного постачання (FONES) запропонувало виключити каву зі стратегічних резервів, повідомляється на сайті уряду країни.

Читайте такожНазвано несподівану користь кави

В управлінні оцінили необхідність таких запасів і дійшли висновку, що «кава не є життєво необхідною» відповідно до критерій, за якими формують резерви. Крім того, в каві майже немає калорій, підкреслили в FONES, пише РБК.

Відео дня

Ризик виникнення проблем з поставками кави в управлінні оцінили як низький. Каву вирощують на трьох континентах, а збір врожаю можливий круглий рік, додали в FONES.

Очікується, що влада країни прийме остаточне рішення з даного питання у листопаді, пише Reuters. Система резервів на екстрені випадки з'явилася в Швейцарії між Першою і Другою світовими війнами.

Зараз каву на випадок браку під час воєн, стихійних лих та епідемій зберігають 15 швейцарських компаній, включаючи Nestle. Мова йде про 15,3 тис. т кави, цих запасів країні вистачить на три місяці. 8,5 млн громадян Швейцарії щорічно споживають близько 9 кг кави кожен, це вдвічі більше, ніж у США (4,5 кг).

За даними швейцарського постачальника харчування Reservesuisse, 12 з 15 компаній, які формують резерви кави, виступають за те, щоб продовжувати зберігати її, оскільки це допомагає зміцнити систему поставок. Оцінка потреби в запасах кави була односторонньою, вважають в Reservesuisse і вказують на те, що, незважаючи на низьку калорійність, в напої містяться корисні антиоксиданти.

Швейцарія щорічно платить $2,7 млн компаніям, які формують кавові резерви, зазначає Reuters. Діючі зобов'язання зі зберігання закінчуються в кінці 2022 року.