Ілюстрація REUTERS

Українські аграрії з початку поточного року оформили 473 аграрні розписки на загальну суму 4,032 млрд грн.

Читайте такожУкраїнські аграрії експортували понад 40 мільйонів тонн зернових

Про це повідомив заступник голови Комітету Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин Олександр Бакуменко на своїй сторінці в Facebook.

Відео дня

"З початку 2019 року оформлено 473 аграрні розписки на суму 4,032 млрд грн (майже 150 млн дол.)", - написав він.

При цьому Бакуменко відзначив, що з початку запровадження цього фінансового інструменту в 2015 році було оформлено 1324 аграрні розписки на загальну суму 8,7 млрд грн.

Як повідомляв УНІАН, у листопаді 2012 року Верховна Рада прийняла Закон «Про аграрні розписки», який дає можливість аграріям використовувати у своїй діяльності аграрні розписки як товаророзпорядчі документи.

Механізм аграрних розписок є альтернативою банківському кредитуванню. У Міністерстві аграрної політики і продовольства неодноразово підкреслювали, що річна ставка за кредитами в українських банках є занадто високою для сільгосппідприємств.

Переважно розписками користуються виробники зернових та олійних культур. Однак попит на цей інструмент зростає також з боку фермерів, які займаються овочівництвом та садівництвом.

Аграрна розписка - це товаророзпорядчий документ, що фіксує безумовне зобов'язання боржника, яке забезпечується заставою у вигляді майбутнього врожаю. По аграрній розписці позичальник може розрахуватися або грошовими засобами, або постачанням сільськогосподарської продукції.