Україна стала продавати більше меду, але коштує він дешевше / фото Лілії Кучер

Україна в січні-квітні поточного року збільшила експорт меду на 35,8% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року - до 17,5 тисячі тонн, повідомила прес-служба Української аграрної конфедерації (УАК).

Читайте такожЕкспорт агропродукції з України в ЄС зріс майже на чверть (інфографіка)

У повідомленні сказано, що в грошовому еквіваленті експорт становить 32,29 мільйона доларів, а зростання у порівнянні з січнем-квітнем минулого року становить 11,8%.

Відео дня

Зазначається, що основними імпортерами українського меду у звітному періоді стали Німеччина з часткою 26,6% у загальній структурі експорту, Бельгія з часткою майже 20,2%, Польща - 12,8%.

"Враховуючи, що основні напрями не змінилися і на ці три країни припадає близько 60% експорту (в минулому році 64%), однією з причин перепаду в зростанні кількості у порівнянні з вартістю експорту стало зниження ціни на український мед за кордоном: в середньому вартість тонни за рік знизилася на 17,7%", - наголосили в асоціації.

Водночас, додали в прес-службі, за чотири місяці поточного року імпорт меду до України становить 21 тонну, що у 2,3 раза більше у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. При цьому в грошовому еквіваленті експорт меду становить 43 тисячі доларів. Наголошується, що головним постачальником меду в Україну за звітний період була Данія.

Як повідомляв УНІАН, у 2018 експорт меду з України скоротився на 26,6% і становив 49,9 тисячі тонн.