Ілюстрація REUTERS

Вартість соняшникової олії в Україні в найближчий час можливо зростатиме на тлі коливання української валюти та через скорочення запасів олійної сировини.

Читайте такожВ Україні аграрії почали сівбу соняшнику

Про це повідомила прес-служба Державного інформаційно-аналітичного центру моніторингу товарних ринків (Держзовнішінформ).

Відео дня

"Як повідомляють оператори, у короткостроковій перспективі можливе підвищення вартості соняшнику на тлі чергового коливання української валюти та скорочення запасів олійної сировини", - йдеться в повідомленні.

Тобто, зазначають експерти, ціни на ринку соняшникової олії зростатимуть через скорочення запасів соняшнику. Крім того, за даними центру, трейдери зараз активно покривають контракти на поставку товару в червні-липні.

При цьому, за даними Державної служби статистики, у січні-квітні 2019 року в Україні було вироблено 1,992 мільйона тонн нерафінованої соняшникової олії, що на 12,3% перевищує показник аналогічного періоду роком раніше.

Також, в Держзовнішінформі повідомили, що ціни на соняшниковий шрот також впевнено зросли.

"Зазначається пожвавлення активності на ринку: враховуючи ситуацію між США і Китаєм, а також затримку посівної в США, може виникнути дефіцит сировини для виробництва кормів", - сказано в повідомленні прес-служби.

Як повідомляв УНІАН, за даними Держстату, виробництво нерафінованої соняшникової олії в Україні у 2018 році становило 4,8 мільйона тонн, що на 7,7% менше, ніж за 2017 рік.