Зараз гуртом з поля ранні кавуни коштують від чотирьох до п'яти гривень / фото УНІАН

Цього року сезон кавунів стартував на місяць раніше. Смугасті ягоди з херсонських полів вже роз'їжджаються Україною.

Читайте такожЯк коньяк і пармезан: херсонський кавун може стати ексклюзивним брендом

Цього року перший урожай на Херсонщині зібрали на місяць раніше. Розсаду висадили під плівку ще у квітні, йдеться в сюжеті ТСН.

Спека змінила прохолодну весну, посприяла раннім кавунам, вони швидко виросли та дозріли. Від граду їх захистила плівка. Зате частину насаджень у відкритому грунті негода знищила.

"Від числа 20 буде пік. Але все залежить від природи. Якщо буде аномальна спека, то одночасно у всіх поспіє", - каже фермер Сергій Коротун.

Прогнозувати ціни на весь сезон фермери не беруться. Зараз гуртом з поля ранні кавуни коштують від чотирьох до п'яти гривень. На ринках і трасах Херсонщини їх продають по 15 гривень за кілограм. В супермаркетах – на дві гривні дорожче. За кіло динь просять 25-30 гривень. Середній кавунчик заважить гривень на 100. Великий - більше.

У столичних супермаркетах херсонські кавуни з'явилися з тиждень тому. На ціннику - 13.89 грн за кілограм.

У великі гіпермаркети український урожай завезуть днями, тоді й з ціною визначаться. Зараз тут тільки іспанські - по 39,90 за кілограм. Один середній кавун обійдеться в 50 гривень. У 300 метрах від магазину стільки ж коштує вдвічі більший - херсонський.

Ціну в столиці формує географія. Наприклад, на Подолі - плюс п'ять гривень за кілограм – 20.

Експрес-результат свідчить, що вміст нітратів у межах норми. Кавунового ажіотажу ні покупців, ні продавців поки не помітно.