Ілюстрація / REUTERS

Цього тижня на ринках істотно збільшилася пропозиція малини, у зв'язку в чим вона різко подешевшала на 20%.

Як повідомляє сайт "Сьогодні" з посиланням на експертів, якщо врахувати загальну тенденцію, то зараз ціни на овочі та фрукти повинні йти на спад, оскільки збільшується їхня пропозиція.

Читайте такожУкраїна збільшила експорт яєць майже вдвічі

Відео дня

"Зараз маємо пік пропозиції. Тобто на сьогодні не варто очікувати подорожчання чогось", – сказав виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

Однак на пропозицію фруктів, а значить і на ціни, впливає термін дозрівання того чи іншого сорту.

"У міру закінчення сезону відходитиме полуниця, а пізня – трохи зросте в ціні. Те ж саме буде з вишнею, черешнею", – говорить експерт.

Також на пропозицію впливає погода. Через холоди полуниця може подорожчати на 7 грн за кг, додає Пендзин.

Передбачається і зростання цін на чорницю.

"[Можливе подорожчання чорниці] пов'язано з конкуренцією з переробними підприємствами. Наприклад, оптом ягода коштує від 75 грн/кг, а переробні підприємства скуповують по 60 – 65 грн/кг", – зазначає Тетяна Гетьман, керівник департаменту "Маркетинг-Аналітика" оптового ринку "Шувар".

А ось істотного подорожчання яблук через несприятливі погодні умови і ймовірного падіння врожаю на третину  – не очікується.

"Заморозків у квітні, коли яблуні цвіли, не було. Важко сказати, чи буде урожай, чи ні, але вегетація у них пройшла без проблем", – додав він.

Загалом, торішній урожай "вітамінів" був кращий, тому зниження цін в цей період сезону не буде таким різким. Погодні умови найбільше позначилися на врожаї м'яких ягід і кісточкових. Тому, за винятком абрикос, все дорожче, ніж минулого року, говорить Гетьман.

Олег Пендзин додає: овочі та фрукти зросли в ціні на 50 – 60% у порівнянні з минулим роком, хоча інфляція становила тільки 9%, що пояснюється скороченням пропозиції на ринку.