Ілюстрація REUTERS

Кількість свинарських господарств в Україні до 2025 року може скоротитися на 42% у порівнянні з кількістю на 1 січня 2019 року - до 1 тисячі господарств, повідомила прес-служба Асоціації свинарів України (АСУ).

Читайте такожВ Україні зросло виробництво м яса та яєць

"Враховуючи динаміку останніх семи років, експерти АСУ прогнозують, що до 2025 року кількість свиногосподарств може скоротитися до тисячі", - сказано в повідомленні.

Відео дня

У прес-службі зазначили, що поряд з розвитком та збільшенням промислових виробників свинини в Україні спостерігається скорочення чисельності свиногосподарств. Так, якщо на 1 січня 2015 року в Україні було 2,7 тисячі свинарських підприємств, які утримували 3,7 мільйона свиней, то на 1 січня 2019 року їх кількість скоротилася до 1,7 тисячі, а кількість поголів'я - на 0,34 мільйона голів.

За даними асоціації, щорічно кількість сільськогосподарських підприємств в Україні, які утримують свиней, скорочується на 200-500.

"Протягом останніх кількох років спостерігається природний відсів свиногосподарств України. Сектор залишають невеликі оператори з поголів'ям менш як 2 тисяч голів. Це переважно сільськогосподарські підприємства, які займаються вирощуванням свиней ситуативно (наприклад, чекаючи сприятливих цін на ринку), не інвестують кошти в заходи з підвищення біобезпеки та ефективності виробництва, і, таким чином, не є конкурентоспроможними", - наголосили в асоціації.

Водночас, додали в прес-службі, такі структурні зміни не можна назвати негативними, оскільки ті виробники свинини, які адаптувалися до нових умов роботи, поступово займають нішу. Так, якщо на початку 2015 року в господарствах з поголів'ям понад 5 тисяч голів утримувалося 67% промислового поголів'я, то до початку 2019 року на таких підприємствах було сконцентровано близько 75% промислових свиней.

Як повідомляв УНІАН, за даними АСУ, поголів'я свиней в українських присадибних господарствах в наступні п'ять років може скоротитися на 35% - до 1,7 мільйона голів через розповсюдження небезпечного вірусного захворювання африканської чуми свиней (АЧС) і низького рівня біологічної безпеки.

За даними Держстату, поголів'я свиней в Україні в 2018 році скоротилося на 2% у порівнянні з попереднім роком і становило 5,9 мільйона голів.