Ілюстрація / REUTERS

Урожай зернових і зернобобових культур в Україні у 2019 році може збільшитися на 1,5% порівняно з попереднім роком і становити 71,1 мільйона тонн, повідомила прес-служба Міністерства аграрної політики та продовольства з посиланням на заступника міністра Ковальову Олену.

Читайте такожУкраїна з липня збільшила експорт зернових в 1,6 раза

"За попередніми даними Мінагропроду, очікуване виробництво зернових культур у 2019 році становитиме 71,1 мільйона тонн, з них - 27,8 мільйона тонн пшениці", - сказано в повідомленні.

Відео дня

У прес-службі також додали, що 28 серпня Мінагропрод ініціював підписання меморандуму про взаєморозуміння між відомством і учасниками ринку щодо обсягів експорту зерна у 2019-2020 маркетинговому році (МР, липень 2019 - червень 2020).

"Меморандум між Мінагропродом і учасниками зернового ринку є важливим і традиційним документом, який цього року ми підпишемо вже дев'ятий раз. Всі попередні вісім років практика підписання була успішною і дозволяла нам взаємодіяти в межах узгоджених позицій і забезпечувати як прогнозованість експорту, так і стабільність ринку зерна всередині держави", - цитує прес-служба Ковальову.

За її словами, головний документ меморандуму, так звану угоду про взаєморозуміння на 2019-2020 МР, буде розіслано всім учасникам ринку до кінця цього тижня, а у вересні відомство та учасники ринку визначать прийнятні баланси експорту та підписання додатків до меморандуму.

Крім того, додали в прес-службі, сторони обговорили проект постанови Кабінету міністрів України щодо деяких питань реалізації закону про карантин рослин, а також питання експорту зернових культур в Індонезію і Китай.

Як повідомляв УНІАН, за даними Мінагропроду, урожай зернових у 2018 році становив рекордні 70,1 мільйона тонн.

Аграрії у 2018-2019 МР експортували 49,7 мільйона тонн зернових, що є рекордом за всю історію незалежності держави.