Ілюстрація REUTERS

Ціни на популярні сорти українських яблук в жовтні зросли в 1,5 раза у порівнянні з минулим роком через менший врожай, повідомила прес-служба оптового ринку сільськогосподарської продукції (ОРСП) "Шувар".

Читайте такожУкраїна збільшила імпорт цибулі в 26 разів

"Зростання цін пов'язане з меншим урожаєм яблук, втім ціни не вплинули на попит, він залишається задовільним. Це створює непогані умови для заробітку українським трейдерам, їх кількість помітно збільшилася на оптових ринках України", – йдеться в повідомленні.

Відео дня

Також повідомляється, що, у порівнянні з початком жовтня 2017 року, поточні ціни все ще нижче в середньому на 12%.

За інформацією прес-служби, станом на початок жовтня 2019 року, у порівнянні з минулим роком, найбільше зростання цін зафіксоване по сорту Лиголь - у два рази. На 70% і 80% за рік подорожчали сорту Чемпіон і Декоста.

Як зазначає прес-служба, у серпні аналітики "Шувар" прогнозували зниження врожаю яблук в Україні на 7%. При цьому, згідно з оновленим на початку жовтня прогнозом, у 2019 році в Україні зберуть приблизно 1 мільйон тонн яблук, що означає падіння врожаю одразу на 30%.

За інформацією прес-служби, у Польщі урожай яблук у 2019 році буде на 44% нижчим, ніж рік тому, що не створює передумов для імпорту в Україну.

"Попри зростання ціни, сьогодні майже всі яблука на ринку мають українське походження. Для імпорту поки передумов немає, у сусідній Польщі яблуко цього року теж подорожчало, сьогодні його вартість порівнянна з вартістю українського яблука", - цитує прес-служба керівника департаменту аналітики "Шувар" Тетяна Гетьман.

Як повідомляв УНІАН, за даними Української плодоовочевої асоціації, урожай яблук в Україні у 2018 році збільшився на 35% у порівнянні з попереднім роком і становить рекордні 1,5 мільйона тонн.