73% киян вважають, що українці повинні мати право продавати свою землю / фото УНІАН

73,2% жителів Києва вважають, що українці повинні мати право розпоряджатися своїми земельними ділянками, в тому числі продавати їх.

Читайте такожГончарук допускає компроміс про купівлю землі іноземцями

Про це свідчать результати дослідження Київського міжнародного інституту соціології (КМІС).

Відео дня

При цьому 18,4% опитаних вважають, що у власників паїв не повинно бути такого права, решта вагалися або відмовилися відповідати.

Також респондентам ставилося запитання про те, чи мають іноземні громадяни або компанії мати право на придбання землі. Проти цього висловилися 74,1% респондентів, за - 18,8%.

На запитання "якби сьогодні проводився референдум з питання покупки/продажу земель сільськогосподарського призначення, як би ви проголосували?" 40% респондентів відповіли "за", 37,6% проголосували б "проти". Ще 12,3% не голосували б, а решта не визначилися або відмовилися відповідати.

Як наголосили експерти КМІС, респонденти відповідали на два близьких за змістом, але різні за формулюванням питання про підтримку ринку землі.

"Результати відрізняються, що свідчить про невикристалізованість громадської думки та сильну чутливість до формулювань", – йдеться в дослідженні.

Опитування проводилося в період з 11 по 22 жовтня 2019 року Київським міжнародним інститутом соціології серед 803 жителів Києва методом телефонних інтерв'ю. Статистична похибка вибірки не перевищує 3,5%.

Як повідомляв УНІАН, Кабінет міністрів України планує відкрити ринок землі з 1 жовтня 2020 року.

На даний момент у Верховній Раді зареєстровано 11 редакцій законопроекту про ринок землі.

18 жовтня Комітет Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики рекомендував парламенту прийняти за основу законопроект, який не допускає до купівлі землі юридичних осіб, кінцевими бенефіціарами яких є іноземці, до 1 січня 2024 року.