Рада прийняла законопроект про ринок землі / фото УНІАН

Закон про народовладдя ухвалять протягом "найближчих тижнів". 

Про це в ефірі токшоу "Право на владу" на каналі "1+1" заявив уповноважений президента України із земельних питань Роман Лещенко.

"В найближчі тижні буде прийнятий законопроект щодо народовладдя, де буде врегульовано питання всеукраїнського та місцевого референдумів", – сказав він.

Відео дня

За словами Лещенка, цей закон дозволить провести референдум щодо того, чи можна буде іноземцям купувати землю в Україні.

Читайте такожРазумков наголосив, що лише після референдуму ринок землі може бути відкритий для іноземців (відео)

"Референдум буде для того, щоб суспільство бачило, що йде зворотній зв'язок, що президент чує", – сказав він.

Представник президента також зазначив, що ухвалений у першому читанні законопроект щодо ринку землі до другого читання буде "кардинально доопрацьований". 

"Буде вирішено три базові проблеми: суб'єктний склад - лише українці, іноземців в законі не буде.. це питання може розглядатися лише з тих підстав, якщо воно буде винесено на всеукраїнський референдум. Третє – концентрація. Всі сьогодні говорять - 213 тисяч [га] в одні руки... Питання концентрації теж буде переглянуто в інтересах всього нашого суспільства", – сказав Роман Лещенко.

Нагадаємо, Верховна Рада під час засідання 13 листопада ухвалила у першому читанні депутатський законопроєкт 2178-10, який запроваджуватиме ринок землі в Україні. За відповідне рішення проголосували 240 депутатів. Серед них 227 голосів дали депутати від "Слуги народу" та 13 позафракційних. 

Передбачається, що ринок землі запрацює від 1 жовтня 2020 року. Саме тоді буде скасований мораторій на відчуження земель сільськогосподарського призначення.

Законопроєкт також чітко внормовує перелік тих, хто може набувати права власності на землю - громадяни України, територіальні громади, держава, юридичні особи України та іноземні громадяни і особи без громадянства у разі набуття в порядку спадкування та обов’язком відчужити ділянку протягом року.