Ілюстрація REUTERS

Європейський парламент підтримав збільшення квот для українських експортерів м'яса птиці.

Як сказано на сайті Європарламенту, сьогодні у Страсбурзі відповідну резолюцію підтримали 444 депутати, 128 проголосували "проти" і 74 "утрималися".

Зокрема, європарламентарії закликали Україну цілком дотримуватися торговельної угоди в інтересах ефективного співробітництва між ЄС і Україною. Вони наголосили, що продовольча безпека і санітарні стандарти мають застосовуватися до усіх продуктів, котрі експортуються до Євросоюзу.

Відео дня

У резолюції сказано, що новий режим стосовно м'яса птиці дозволить здійснювати торгівлю курячими грудками з кістками і без кісток за єдиною тарифною лінією та збільшить обсяги, які Україна зможе експортувати в ЄС без митних тарифів.

Також сказано, що як тільки українські експортери вичерпають безмитну квоту, вони повинні будуть сплачувати мита за додатковий експорт до ЄС.

Читайте такожБолгарія скасує мораторій на продаж землі громадянам ЄС

Разом з тим, зазначається, що ця зміна до торговельної угоди, яка набула чинності в 2016 році, стала необхідною, оскільки українські виробники використовували лазівки у торговельній угоді, аби експортувати більші обсяги курячих грудок без мита.

Цей новий режим має набути чинності після схвалення Радою ЄС та коли Україна ратифікує угоду.

Угорський доповідач у Європарламенті щодо цього питання Еніко Дьйорі заявив, що "ця модифікація гарантує, що виробники ЄС тепер будуть захищені від необмеженого імпорту м'яса птиці".

"У майбутньому Україна має дотримуватися духу сумлінної співпраці з ЄС, водночас ЄС має працювати над усуненням лазівок. Я закликаю українських експортерів поважати положення усієї торговельної угоди, включаючи санітарні та фітосанітарні правила", - заявив Дьйорі.