Ілюстрація REUTERS

За останні тижні ціни на каву підскочили більш ніж на 25% через ознаки скорочення виробництва у Латинській Америці.

Читайте такожШвейцарія може відмовитися від стратегічних запасів кави

Про це повідомляє Liga.net.

Відео дня

"На Intercontinental Exchange (ICE) ф'ючерси на каву підскочили до $1,173 за фунт ($2,16 за 1 кілограм), піднявшись з жовтневого мінімуму в діапазоні 93 центів за фунт, коли спостерігався надлишок пропозиції", - йдеться в повідомленні.

При цьому наголошується, що вже минулого тижня за дві торгові сесії ціни зросли на 12%. За даними ICE, запаси кави на складах скоротилися майже на 78 000 мішків (1 мішок = 60 кілограмів). На думку трейдерів, основна причина цього - скорочення врожаю кави в Гондурасі, третьому виробнику кави у світі, через посушливу погоду.

Ілюстрація REUTERS

"На Гондурас припадає менш як 10% світового виробництва цього сорту кави. При цьому країна є ключовим джерелом постачання, сертифікованих ICE. В результаті, кава з Гондурасу має непропорційно великий вплив на формування цін, зазначає сировинний брокер Marex Spectron", - підкреслює видання.

У жовтні Міжнародна організація кави (ICO) прогнозувала, що світове виробництво кави у 2019-2020 маркетинговому році, скоротиться на 0,9% - до 167,4 мільйона мішків, що приблизно становить 10 мільйонів тонн. Пов'язують це зі скороченням виробництва арабіки на 2,7% - до 95,68 мільйона мішків. ЗА даними ICO, це буде найнижчий рівень виробництва арабіки з 2015-16 року.

Водночас очікується, що попит на каву у світі буде зростати. Зокрема, в наступному році прогнозують зростання споживання в країнах Азіатсько-Тихоокеанського регіону на 3%, в Європі - 1-2%.