Ілюстрація REUTERS

Верховна Рада України прийняла закон про лібералізацію у сфері виробництва спирту та скасування державної монополії на спиртову галузь.

Читайте такожМайже чверть заводів "Укрспирту" знаходяться в незадовільному стані - результати аудиту

Як передає кореспондент УНІАН, за ухвалення відповідного законопроекту в другому читанні і в цілому проголосували 284 депутати за необхідного мінімуму в 226 голосів.

Відео дня

Як повідомив із трибуни голова Комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха, всі правки до другого читання були враховані.

"Ми внесли кілька надзвичайно важливих уточнень, які забезпечують прозоре виробництво спирту - це поправка про цілодобове відеоспостереження. Також врахована поправка про захист внутрішніх виробників, тобто про обмеження імпорту", - сказав він.

Згідно з пояснювальною запискою, даний документ з 1 січня 2020 року скасовує державну монополію на виробництво спирту з метою вивести ринок спирту з тіні.

Зокрема, буде надана можливість суб'єктам господарювання будь-якої форми власності виробляти і продавати спирт, у тому числі на експорт, за наявності відповідної ліцензії. Обов'язкова умова для отримання ліцензії - встановлення цілодобового спостереження за місцем виробництва.

Водночас, закон запроваджує обмеження на імпорт спирту до 1 січня 2024 року - імпортувати зможуть тільки уповноважені Кабінетом міністрів державні підприємства. Імпорт буде здійснюватися за ліцензіэю і не може перевищувати 10% обсягу виробництва спирту на підприємстві.

Крім того, згідно із законом, виготовляти алкогольні напої для реалізації на території України до 1 січня 2024 року можна буде зі спирту, який має статус українського товару відповідно до Митного кодексу.

Також закон до 1 липня 2021 року вводить зобов'язання щодо збереження робочих місць у розмірі 70% від штату на підприємствах, які підлягають приватизації.

Закон набуває чинності з наступного дня після опублікування і вводиться в дію з 1 липня 2020 року.

Як повідомляв УНІАН, 23 жовтня президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів і пального» (№2300).

За даними Офісу президента, за останні 10 років виробництво легального харчового спирту в Україні скоротилося в чотири рази. Водночас, частка тіньового обігу харчового спирту зросла з 10% в 2007 році до 55% від загального споживання харчового спирту в країні в 2019 році.

В Україні монополістом у спиртовій галузі є державне підприємство «Укрспирт», створене на базі однойменного концерну в 2010 році. Кабінет міністрів України послідовно виступає за приватизацію «Укрспирту», керуючись рекомендаціями Міжнародного валютного фонду.