Ілюстрація REUTERS

Кабінет міністрів не може виплатити 1 млрд грн державних дотацій українським аграріям через судовий позов громадської організації «Всеукраїнська аграрна рада» (ВАР) до попереднього уряду.

Читайте такожМилованов запропонував відраховувати 1% надходжень від продажу землі на держпідтримку фермерів

Про це на брифінгу заявив міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Тимофій Милованов.

Відео дня

«Кабінет міністрів цього року профінансував всі програми, які були в бюджеті держпідтримки сільського господарства, на 3,4 млрд грн. Але ще 1 млрд грн виплат зараз заблоковано в судовому порядку через позов «Всеукраїнської аграрної ради» до попереднього уряду», - сказав він.

Зокрема, українські аграрії не можуть отримати виплати за двома програмами: «Державна підтримка тваринництва, зберігання і переробки сільськогосподарської продукції, аквакультури (рибництва)» - 830 млн грн, «Фінансова підтримка розвитку фермерських господарств» - 186 млн грн.

Як наголосив Милованов, кошти на ці напрями передбачено в бюджеті в повному обсягу, проте їх виплата заблокована позовом ВАР про визнання протиправною і нечинною ухваленої ще в лютому 2018 року постанови Кабміну про затвердження цих програм.

Міністр повідомив, що 26 грудня 2019 року Міністерство юстиції подало касаційну скаргу до Верховного суду України з метою розблокувати виплати.

Він пообіцяв у 2020 році виконати всі програми підтримки аграрного сектору в повному обсягу відповідно до затвердженого держбюджету, а також здійснити виплати за тими програмами, які зараз заблоковані.

«Уряд готовий, гроші є, комісії проведено, виплати проводились включно до сьогодні - 27 грудня, але суд зупинив можливість нам провести платіжки, тому 1 млрд грн аграрії недоотримали», - сказав Милованов.

Для обговорення цього питання і подальших дій міністр проведе зустріч з 15 профільними аграрними асоціаціями 27 грудня.

Довідка УНІАН. Громадська організація «Всеукраїнська аграрна рада» в липні 2019 року подала до суду позов про визнання протиправною постанови Кабінету міністрів від 2018 року, якою розподілялися державні дотації в аграрному секторі України.

У держбюджеті на 2019 рік на підтримку аграрних виробників передбачено 5,7 млрд грн.