Ілюстрація REUTERS

Верховна Рада України до обідньої перерви, до 14:00, не прийняла жодної поправки до законопроекту про ринок землі.

Читайте такожЕксперт розповів, до розв'язків язання якої проблеми "в жодному разі не можна" запускати ринок землі

Як передає кореспондент УНІАН, депутати на ранковому засіданні у вівторок, 18 лютого, розглянули 141 поправку (з 217 за 358) до законопроекту №2178-10, після чого голова Верховної Ради Дмитро Разумков закрив ранкове засідання.

Відео дня

Як пояснив депутатам у сесійній залі голова парламентського комітету з питань аграрної та земельної політики Микола Сольський, запропоновані правки або ідентичні й повторюють одна одну, або вже містяться в інших підзаконних актах.

Частина запропонованих поправок передбачала заборону на відчуження та придбання земель сільгосппризначення до проведення всеукраїнського референдуму щодо відкриття ринку землі в Україні.

"Поправка №325 аналогічна приблизно двадцяти попереднім поправкам й відхилена", - сказав Сольський, коментуючи одну із запропонованих поправок.

Інші поправки передбачали заборону іноземним громадянам та компаніям купувати землі сільгосппризначення, наприклад, поправка №346 Сергія Власенка (партія "Батьківщина"), яка була відхилена.

"Поправка поступається комітетської, тому що в комітетської цим особам заборонено також придбавати корпоративні права підприємств, яким належить земля. Поправка відхилена", - прокоментував Сольський.

Загалом з початку розгляду законопроекту про ринок землі у другому читанні депутати розглянули 358 поправок з 4018, взяли одну - про право сервітуту (проїзду) на території власника земельної ділянки іншим особам, чий ділянка розташована в цьому ж масиві сільгоспземель.

Як зазначено на сайті Верховної Ради, депутати продовжать розгляд поправок на вечірньому засіданні після 16:00.

Як повідомляв УНІАН, 6 лютого депутати почали розгляд законопроекту про ринок землі в другому читанні за повною процедурою з розглядом усіх поправок.

13 листопада 2019 року Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект "Про внесення змін у деякі законодавчі акти щодо обігу земель сільськогосподарського призначення" (№2178-10), який впроваджує ринок землі в Україні з 1 жовтня 2020 року. До проекту закону було подано понад 4 тисячі поправок.

Раніше голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія прогнозував, що розгляд поправок до законопроекту про ринок землі може тривати до середини квітня.