Ілюстрація REUTERS

Обвал курсу російського рубля внаслідок падіння світових цін на нафту негативно позначиться на експорті українських зернових та олії, оскільки Росія може почати "обвалювати" світові ціни на ці товари.

Читайте такожЕксперт розповів, чи варто очікувати українцям зниження цін на бензин

Про це у своєму Telegram-каналі написав економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак.

"Радіти потенційним збиткам сусідів не варто, адже вони (Росія - УНІАН), якщо нафта впаде, девальвує рубль, щоб компенсувати доходи бюджету, а це значить, що одразу почнуть обвалювати світові ціни на пшеницю, олію та інші елементи нашого аграрного експорту, а це дуже суттєво вдарить по стабільності гривні та економіки України", - написав він.

За його словами, для України обвал цін на нафту - мінус, оскільки доходи країни значною мірою залежать від продажу товарів країнам-постачальникам нафти. Щобільше, ситуація з експортом може ускладнитися тим, що Україна експортує насамперед, сировину, а не товари з високою доданою вартістю.

"У нас майже вся торгівля є сировинною, а сировинні товари дешевшають, і ми точно не готові ще й до коронавірусу", - написав він.

Як повідомляв УНІАН, падіння світових цін на нафту більш ніж на 30% обвалило російський рубль щодо провідних світових валют до чотирирічного мінімуму - станом на 9 березня курс рубля до долара досяг 73,8 руб/дол., курс євро 84 руб/євро.

Причиною обвалу вартості нафти стало те, що в четвер Саудівська Аравія і Росія не змогли домовитися з приводу продовження угоди ОПЕК+ про обмеження видобутку нафти, і Саудівська Аравія почала цінову війну.