Ілюстрація REUTERS

Україна може залишитися без черешень та абрикос в цьому році, оскільки квітневі заморозки в південних і центральних регіонах серйозно знизили потенціал урожаю цих плодів.

Читайте такожСніг і заморозки до травня: синоптики розповіли про різке похолодання в Україні (карта)

Про це повідомляє прес-служба аналітичної платформи EastFruit з посиланням на інформацію від фермерів.

Відео дня

Згідно з повідомленням, у черешневий "столиці" України, Мелітополі, температура повітря вночі опускалася до 3-4 градусів нижче нуля, тоді як сади черешні активно квітли. При цьому наголошується, що тижнем раніше заморозки були ще згубнішими.

"І якщо тиждень тому заморозки пошкодили здебільшого ранні сорти черешні, то зараз шкоди було завдано, і середнім, і навіть пізнім сортам", - йдеться в повідомленні.

Ілюстрація REUTERS

Зазначається, що зазвичай заморозки в цей час не дуже страшні садам вишні та інших кісточкових, але через аномально теплу зиму цього року розпускання бруньок у дерев почалося раніше. Ситуація в південних регіонах України посилювалася посухою.

"В садах черешні, персика, абрикоса та інших кісточкових, де дерева були в стресі від дефіциту вологи, збиток був максимальним. За оцінками фермерів, врожаю ранніх і середніх сортів не буде зовсім, а також знизиться врожай пізніх сортів", - відзначають експерти.

Як повідомляв УНІАН, за даними аналітичного агентства "АПК-Інформ", через нестачу вологи в Україні загинуло близько 2% посівів озимих зернових культур під урожай 2020 року. При цьому більшість посівів озимих (90%) знаходяться в доброму або задовільному стані.