Ілюстрація REUTERS

Японія, Оман, Китай і Південна Корея ще не зняли заборону на імпорт курятини з території України, яку було введено через спалах пташиного грипу у Вінницькій області в січні поточного року.

Читайте такожУкраїна збільшила експорт курятини до Євросоюзу майже на 20%

Про це в коментарі УНІАН повідомила в. о. голови Державної служби з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів Ольга Шевченко.

Відео дня

"Заборону на імпорт курятини з території Вінницької області досі не зняли Гонконг, Кувейт і Казахстан. При цьому продовжують заборону на торгівлю з усією країною Японія, Оман, Китай та Південна Корея", - сказала вона.

За словами Шевченка, Євросоюз, Молдова та Об'єднані Арабські Емірати дозволили ввезення птиці з усієї території України, крім 10-кілометрової зони навколо джерела спалаху - агропідприємства "Хутір" у Немирівському районі Вінницької області. На сьогодні джерело захворювання повністю ліквідовано.

"Місцева адміністрація оголосила про завершення карантину з грипу птиці у Вінницькій області ще 14 березня. Однак, згідно з міжнародними правилами, територія України буде вважатися вільною від пташиного грипу з 14 травня, тому обмеження на імпорт низки країн поки діють", - пояснила Шевченко.

Як повідомляв УНІАН, 20 січня цього року ветеринари зафіксували перший з 2017 року випадок пташиного грипу в Україні – на агропідприємстві "Хутір" у Вінницькій області. В результаті фахівці знищили понад 100 тисяч голів домашньої птиці.

23 січня Європейський Союз призупинив імпорт з України м'яса і м'ясної продукції з птиці у зв'язку зі спалахом пташиного грипу. Аналогічну заборону ввели ще понад 10 країн.

За даними Державної митної служби, Україна в січні-березні 2020 року скоротила експорт м'яса птиці на 7% – 136,4 мільйона доларів. Основними покупцями української курятини були Нідерланди, Об'єднані Арабські Емірати та Саудівська Аравія.