Комітет Верховної Ради з питань аграрної політики і земельних відносин рекомендує парламенту прийняти за основу і в цілому законопроект про внесення змін до статті 134 Земельні кодекси України щодо надання в оренду земельних ділянок для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Про це йдеться в повідомленні інформаційного управління ВР, переданого агентству УНІАН.

Наголошується, що проектом закону (реєстр. №6609) пропонується включити в частину другу статті 134 Земельного кодексу України положення щодо надання в оренду земельних ділянок для ведення товарного сільськогосподарського виробництва державної і комунальної власності без проведення земельних торгів.

Відео дня

Аргументуючи необхідність ухвалення законопроекту, члени Комітету, зокрема, зазначили, що сьогодні значна кількість земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної чи комунальної власності або не використовується взагалі у зв`язку з відсутністю механізму проведення земельних торгів, або використовуються без правоустановчих документів, внаслідок чого державний і місцеві бюджети не одержують коштів від їх продажу чи оренди. Окрім цього, на думку членів Комітету, в депресивних регіонах України проведення земельних торгів для продажу права оренди на землі сільськогосподарського призначення не має сенсу, оскільки в більшості випадків відсутній навіть один претендент на купівлю такого права.

Комітет вважає, що запропоновані законопроектом зміни є відповідними у зв`язку з тим, що існуюча процедура придбання права оренди на земельні ділянки державної і комунальної власності є невиправдано ускладненою і недосконалою, і сприяє корупції і хабарництву.