Державне агентство земельних ресурсів України (Держземагентство) чекає, що цього тижня Кабінет міністрів прийме постанову про збільшення нормативної грошової оцінки землі в 1,7 разу.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив заступник голови Держземагентства Микола КАЛЮЖНИЙ сьогодні під час конференції «Приватизація земель в Україні: результати, наслідки, перспективи».

За його словами, в середньому по Україні нормативна грошова оцінка землі збільшиться з 12 до 20 тис. грн. за гектар. При цьому залежно від регіонів нормативна грошова оцінка землі може коливатися від 16 до 25 тис. грн. за гектар.

Відео дня

М.КАЛЮЖНИЙ відзначив, що зі збільшенням нормативної грошової оцінки землі зросте і орендна плата за земельні паї з існуючих 330 грн. за гектар до 600-700 грн./гектар.

Як повідомляв УНІАН, за даними Держземагентства, на сьогоднішній день нормативна грошова оцінка землі сільськогосподарського призначення становить 11,9 тис. грн. за гектар ріллі, орендна плата за 1 га ріллі – близько 300 грн. При цьому в Європі 1 га сільськогосподарської землі оцінюється в 2-3 тис. євро (у країнах Євросоюзу – близько 5 тис. євро), а орендна плата за 1 га землі становить близько 300 євро.

Раніше Державне агентство земельних ресурсів України розраховувало на введення збільшеної в два рази нормативної грошової оцінки землі максимум з 1 червня 2012 року.