REUTERS

Після запровадження Росією на початку серпня ембарго на поставки сільгосппродукції із США, ЄС, Австралії, Канади та Норвегії остання збільшила експорт морепродуктів в Україну на 230% – до 9,5 тис. тонн, повідомила прес-служба Норвезького комітету з риби.

Зокрема, поставки норвезького оселедця на український ринок у серпні зросли в 22 рази – до 7,2 тис. тонн, мойви – в 7 разів, до 1,1 тис. тонн. Крім того, Норвегія почала експорт скумбрії в Україну, поставивши на український ринок 95 тонн цієї продукції. Разом із тим, норвезькі риболови скоротили експорт форелі й сьомги в Україну, що в комітеті пов'язують із підвищенням ціни на цю продукцію, а також нестабільною політичною та економічною ситуацією в країні-імпортері. Поставки сьомги в серпні впали на 48% – до 1,9 тис. тонн, форелі – на 64%, до 82 тонн.

Загалом же, незважаючи на російські продовольчі санкції, Норвегія в серпні збільшила експорт морепродуктів у грошовому виразі на 3% – до 4,8 млрд норвезьких крон.

Відео дня

Читайте такожЄБРР: Росія найбільше постраждає від свого ж продуктового ембарго

Як повідомляв УНІАН, на початку серпня уряд Росії, виконуючи указ президента Володимира Путіна, запровадив ембарго на поставки сільгосппродукції з країн, які запровадили санкції проти РФ через розв'язання війни в Україні. Наприкінці серпня список сільгосптоварів, заборонених до поставок до РФ, було скорочено, оскільки в Росії почався дефіцит окремих видів продукції.