Документ має сприяти розвитку сільськогосподарських кооперативів / Фото president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про сільськогосподарську кооперацію, який регулює правовідносини зі створення, діяльності та припинення сільськогосподарських кооперативів в країні.

Про це повідомила прес-служба Офісу президента.

Читайте такожРада ухвалила закон щодо сільськогосподарської кооперації

Відео дня

Що зміниться

"Впровадження норм закону сприятиме розвитку сільськогосподарських кооперативів, збільшенню їх ринкової частки у виробництві та реалізації сільгосппродукції, що своєю чергою має посилити конкурентоспроможність малих і середніх виробників і прискорити розвиток сільських територій", - підкреслили в Офісі президента.

Хронологія подій

  • 4 червня 2019 року Верховна Рада підтримала законопроект про сільськогосподарську кооперацію. Документ мав врегулювати всі ключові питання створення і діяльності сільськогосподарських кооперативів в Україні в єдиному законодавчому акті.
  • 21 липня 2020 року Верховна Рада України прийняла закон про сільськогосподарську кооперацію0856. Законом пропонується відмовитися від жорсткого поділу сільськогосподарських кооперативів за типами на виробничі та обслуговуючі, надаючи членам (засновникам) сільськогосподарського кооперативу самостійно вибирати види діяльності: виробничий, обслуговуючий, переробний або багатофункціональний, а також форму діяльності - з метою або без мети отримання прибутку.
  • У пояснювальній записці до проекту закону зазначається, що сільськогосподарські кооперативи є однією з найбільш поширених та ефективних форм об'єднання сільгосптоваровиробників, частка яких на аграрному ринку Євросоюзу становить 40-50%, а в окремих державах і секторах доходить до 70%. В Україні ж кількість сільськогосподарських кооперативів залишається мізерною.