Виробничі потреби кондитерського підприємства середнього розміру в газі становлять орієнтовно 300-600 тис. м3 газу на місяць.
Через газ, який стрімко зростає в ціні, українські кондитери будуть змушені підіймати ціни на свою продукцію.
Такий прогноз президент асоціації "Укркондпром" Олександр Балдинюк, повідомляє Agroportal.
Читайте такожВ Україні злетять ціни навіть на дешеві продукти - прогноз
"Виробничі потреби кондитерського підприємства середнього розміру в газі становлять орієнтовно 300-600 тис.м3 газу на місяць, причому в опалювальний період вони зростають. Отже, кожній компанії щомісяця потрібно буде додатково "знайти" близько 10-20 млн грн тільки через підвищення тарифів на газ",-зазначає Балдинюк.
Через різке зростання вартості газу частка енергоносіїв у собівартості кондитерських виробів збільшилася в середньому з 4% до 12%, і тому вартість кондитерської продукції необхідно буде підвищити десь ще на 8-12%, тоді як зростання цін на кондитерські вироби з початку року вже становить 25-30%.
Також очікується, що зростуть ціни на цукор як на продукт з високою часткою газу в собівартості (якщо минулого року виробники цукру закладали в собівартість 40% витрат на газ, то зараз — вже 70-80%).
5 країн Європейського Союзу просять розслідувати аномально високі ціни на газ.
Так, Франція, Іспанія, Чехія, Румунія і Греція у своїй спільній заяві закликали встановити загальні правила купівлі газу, щоб пом'якшити різкий стрибок цін на газ.
Серед основних причин рекордного зростання цін на природний газ в Європі - низькі запаси газу в сховищах через холодну зиму і слабкі темпи закачування, викликані дефіцитом пропозиції.
Крім того, рекордно високими є і ціни на вугілля. З початку року його вартість зросла вдвічі – до 200 доларів за тонну.
6 жовтня 2021 року ціна газу в Європі злетіла майже до 2 тисяч доларів.