Ілюстрація REUTERS

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України планує ближче до липня визначитися з обсягами пшениці, експорт якої може бути обмежений у 2020-2021 маркетинговому році для забезпечення продовольчої безпеки країни.

Читайте такожЕкономіст спрогнозував, які важливі харчові продукти можуть здорожчати

Про це під час брифінгу заявив глава міністерства Ігор Петрашко.

Відео дня

Так він прокоментував дію цього меморандуму між міністерством і експортерами у граничному вивезенні пшениці до кінця поточного маркетингового року, завдяки якому держава планувала забезпечити продовольчу безпеку, відсутність дефіциту та стабілізацію цін.

"На цей час запаси, узгоджені цим меморандумом, у два рази більше, це різниця десь на 1-1,5 мільйона тонн від того рівня, який був минулого року. Зрозуміло, що, підійшовши до липня, коли у нас буде новий урожай, ми збалансовано проаналізуємо і приймемо рішення, яким чином ми хочемо збалансувати 2020-2021 маркетинговий рік. У нас продовольча безпека буде важливим питанням й наступного року. Я вважаю, що буде таке ж ринкове конструктивне рішення за балансом, на який ми хочемо вийти до 2021 року", - сказав міністр.

Також Петрашко додав, що міністерство не приймав ніякого рішення щодо можливого обмеження вивозу з України кукурудзи – зараз ведеться діалог з експортерами.

Як повідомляв УНІАН, Мінекономіки та учасники зернового ринку підписали меморандум про встановлення граничного обсягу пшениці, який може бути експортований з країни до 30 червня 2020 року. Цей обсяг встановлений на рівні 20,2 мільйона тонн.