Експерт попередив про різкий стрибок цін на курятину: на скільки подорожчає

Використання резервних джерел живлення підвищує ризики втрати поголів’я птиці та суттєво збільшує собівартість продукції.

Використання альтернативних джерел електроенергії може призвести до здорожчання курятини на 15-20% до кінця року. Такими розрахунками з УНІАН поділився виконавчий директор асоціації "Союз птахівників України" Сергій Карпенко.

"Використання резервних джерел живлення не лише суттєво збільшує собівартість виробництва продукції, а й збільшує ризики втрати поголів’я птиці внаслідок можливих збоїв у їхній роботі", – повідомив Карпенко в коментарі УНІАН.

Фахівець уточнює, що в той час, як потужності по вирощуванню та утриманню птиці ще більш-менш забезпечені альтернативними джерелами живлення, виробництво комбікормів для годівлі птахів ще не зовсім адаптовано до функціонування при відключені електроенергії.

"Потужне обладнання комбікормових заводів вимагає певної напруги для його запуску та роботи, забезпечення всіх пов’язаних процесів виготовлення комбікорму згідно раціонів, чого дизель-генератори забезпечити просто не здатні. Неможливість виготовити комбікорм ставить під загрозу неминучої втрати поголів’я птиці", – каже нам Карпенко.

За словами спікера, у зв’язку з критичною ситуацією по забезпеченню електроенергією, виробники м’яса птиці переглядають та коригують в сторону зменшення свої плани щодо утримання поголів'я. Це в подальшому призведе до скорочення обсягів виробництва, експорту продукції та податкових надходжень до бюджетів всіх рівнів.

"Постійне відключення електроенергії стає загрозою не лише для виробництва продукції, а й взагалі для подальшого існування галузі птахівництва та продовольчої безпеки держави", – констатує Карпенко в коментарі УНІАН.

Скорочення виробництва в довгостроковій перспективі може призвести до ще більшого зростання цін на продукцію птахівництва, вважає директор "Союзу птахівників України".

Ціни на продукти в Україні – інші прогнози

Щодо овочів, то вартість борщового набору, що складається з картоплі, моркви, буряка, цибулі та капусти, має залишатися невисокою як мінімум до кінця року, каже УНІАН президент Української плодоовочевої асоціації Тарас Баштанник.

Загальне ж здорожчання харчових продуктів протягом листопаду, навіть не зважаючи на використання генераторів, має триматися в межах 1,5%, повідомляє УНІАН економіст Олег Пендзин. Але вже в грудні на українців чекатиме традиційний стрибок цін перед святами.

Вас також можуть зацікавити новини: