Частину врожаю фермерам довелося сіяти двічі / УНІАН

На сьогодні ціни на кавуни на українському ринку набагато вищі, ніж були в середині липня 2019 року.

Про це повідомляє EastFruit.

Читайте такожЦіни на овочі та фрукти: що подорожчає в Україні після тривалого карантину

Відео дня

Фермери намагаються знизити ціну

З початку липня українські фермери знизили ціну на кавуни в середньому на 42%. Коригувати ціни у бік зниження вони змушені під тиском сезонного збільшення пропозиції, тоді як попит як на внутрішньому ринку, так і з боку експортерів залишається досить стриманим.

У цій ситуації виробники вже сьогодні готові вести відвантаження кавуна за ціною 3-5 грн/кг ($0,11−0,18/кг).

Дорожче, ніж торік

Проте, попри досить різке здешевлення, ціна на кавуни в Україні станом на 16 липня в середньому все ще на 31% вище, ніж за аналогічний торішній період.

На думку операторів ринку, вести продажу за такими цінами фермерам вдається шляхом досить помітного зниження виробництва кавунів в країні. Крім того, виробники були змушені пересівати середні та пізні сорти кавунів, оскільки насадження постраждали від граду.

Що буде восени

Видання ArgoPortal повідомляє, що весна 2020 року була складною для виробників кавунів.

Урожай в цьому сезоні буде нижчим, ніж у попередні роки, через вплив погодних факторів та економічної ситуації, викликаної карантинними обмеженнями. Ціни на кавуни у 2020 році будуть до 20% вище, ніж роком раніше.

Ціни овочі та фрукти: які були прогнози

На початку липня 2020 року експерти прогнозували, що цього року на українському ринку не буде білоруських овочів, отже, збити ціну на картоплю не вийде. Також, на ринку не буде білоруського часнику і цибулі. Очікується, що ціна на борщовий набір підніметься мінімум в півтора рази.

15 липня 2020 стало відомо про те, що 60% нового врожаю яблук загинуло через холодну весну та тривалі дощі. За прогнозами експертів, і без того високі ціни на українські яблука, до осені піднімуться ще вище.