Названо причини, з яких ціни на овочі в Україні різко злетіли (відео)

Багато теплиць перебувають на окупованих росіянами територіях.

Російські загарбники своїми діями намагаються підірвати продовольчу безпеку країни. Мільйони гектарів полів заміновані, ворог прицільно б'є по сільгосппідприємствах. Саме тому в Україні дорожчають овочі. У супермаркетах вартість помідорів, наприклад, коливається від 100 до 300 гривень за кілограм. 

В ефірі "Сніданку з 1+1" на каналі "1+1 Україна" керівник проекту "АПК-інформ: овочі та фрукти" Олександр Хорев каже, що захмарні ціни на томати пов'язані з діями окупантів. 

Так, наразі у Запорізькій області під окупацією перебувають найбільше тепличних підприємств, у цей період вже звідти надходили на полиці магазинів вітчизняні овочі й збивали ціну. Торік у цей період кілограм помідорів коштував на оптовому ринку 60 грн, а у 2021-му - лише 20 грн/кг.

"Поки ми не звільнили всі свої південні регіони, не налагодили там повне виробництво, у міжсезоння варто розраховувати на імпорт", - каже Хорев.

За його прогнозом, ситуація з овочами стабілізується, коли буде врожай з відкритого грунту, але деяких позицій все одно не вистачатиме. Це цибуля, морква, капуста, буряки. А от картоплі буде вдосталь, бо левову частку засаджують у домогосподарствах. 

Що стосується хліба, то його українцям точно не бракуватиме, запевняє президент Української зернової асоціації Микола Горбачов, навіть попри те, що площі сільськогосподарських засівів суттєво скоротились, а 6 млн га сільгоспземель або під тимчасовою окупацією, або всіяні мінами й бомбами.

Горбачов заявив, що очікуваний цьогорічний урожай зернових та олійних в Україні - це майже утричі більше, ніж внутрішнє споживання.

В Україні зростають ціни на борщовий набір

Цього тижня українські виробники продають білокачанну капусту від 12 до 18 грн/кг, що в середньому у 2 рази дорожче, ніж тижнем раніше.

На сьогодні, за підрахунками аналітиків, вартість білокачанної капусти в Україні вже досягала рівня цін в аналогічний період минулого року. При цьому місцеві фермери планують і підвищувати відпускні ціни в цьому сегменті. 

А вартість цибулі досягла максимуму за всі роки незалежності України.

Вас також можуть зацікавити новини: