Пляшка горілки в Україні може подорожчати до 100 гривень /  REUTERS

В Україні можуть незабаром на 10% підвищити ціни на алкоголь. Відповідне рішення вже розроблено міністерством і очікує свого ухвалення. Крім того, поступово виростуть в ціні та сигарети (в межах уже ухвалених змін).

Про це повідомляє "Обозреватель".

Ціни на алкоголь можуть зрости на 10%

"У Кабміні ще влітку минулого року зареєстрували проєкт підвищення мінімальних роздрібних цін на алкоголь. Документ дотепер можна знайти на вебсайті Мінекономрозвитку серед тих, що перебувають на обговоренні. До цього мінімальні ціни на алкоголь переглядали у 2018-му", - йдеться у повідомленні.

Відео дня

Читайте такожВ Україні затвердили нові акцизні марки для алкогольних напоїв

Зазначається, що головне завдання мінімальних роздрібних цін – дати можливість легальним постачальникам конкурувати з контрафактними виробниками. Останні можуть ставити ціни в рази нижчі, тому що не платять податки, купують дешевий і нелегальний спирт, порушують технологію виробництва алкогольних напоїв.

Як розповідає голова Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко, відрізнити нелегальну продукцію від законної дуже складно. Акцизи вміло підробляють, а пересічний споживач не може відрізнити справжню марку від фальсифікованої.

"Через падіння доходів під час карантину зростання споживання якщо і є, то щодо вина. Також могло вирости домашнє виробництво: це і спирт, і вина, і настоянки", – розповідає Дорошенко.

Вино теж не уникне нової хвилі підвищення цін на алкоголь / REUTERS

Ціни на алкоголь мають рости разом із посиленням контролю, розповідає аналітик Володимир Мазуренко. Наприклад, зараз вводять електронний акциз, який допоможе скоротити частку контрафакту.

"Як показує практика, в Україні під час підвищення податків зростає частка сірого ринку. Це не означає, що не потрібно підвищувати акцизи, особливо на тютюнову й алкогольну продукцію. Разом із підвищенням обов'язково потрібно посилювати покарання за порушення, посилювати контроль", – пояснює Мазуренко.

Отже, якщо в пропозиціях Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства є вже конкретні пропозиції:

Скільки коштуватиме пляшка (0,5 літра):

  • Пляшка горілки: з 89,4 до 98,92 гривні;
  • Вино: з 42 до 46 гривень;
  • Коньяк: зі 151,66 до 156,6 гривні;
  • Віскі: зі 179 до 191,5 гривні.

Рішення про підвищення цін не торкнеться напоїв, які й зараз коштують більше "мінімуму". Олексій Дорошенко зазначив: чим вищі ціни на алкогольні напої, тим менший попит на нього.

Якщо не посилювати контроль за контрафактною продукцією, то підвищення цін може вчергове вдарити по легальних виробниках, які платять податки в бюджет.

За сигарети теж доведеться платити більше

"В Україні вже кілька років поетапно підвищують акцизи на сигарети. Роздрібна вартість залежить від трьох складових: акцизу, ПДВ і вартості самих сигарет. Акцизні ставки до 2024 року поступово мають підняти до європейського рівня. А частка акцизу має становити 60% від загальної вартості", - інформує видання.

Середня ціна пачки сигарет наступного року зросте до 53 гривень / REUTERS

Зазначається, що вже за 5-6 років, акциз на 1000 сигарет підвищать до 90 євро. Тобто якщо цього року пачка в середньому коштує близько 44 гривень, то наступного року ціна становитиме вже близько 53 гривень. Курець, якому вистачає пачки на два дні, щомісяця матиме витрачати на 135 гривень більше.

А тим, кому пачки вистачає на день, доведеться віддати на 270 гривень більше. У середньому ж шкідлива звичка буде обходитися в 1,5 тисячі гривень на місяць для другого випадку і близько 750 гривень – для першого.

Виробники тютюнових виробів наполягають, що значне підвищення податків призводить до детінізації ринку. І так дійсно може відбуватися, але тільки якщо не буде посилення контролю з боку держави. Без контрольних закупівель у тютюнових кіосків, високих штрафів за порушення закону, тіньовий ринок існуватиме навіть за найнижчих цін. До речі, зараз, попри те, що кілька етапів підвищення цін уже позаду, Україна залишається країною з одними з найнижчих цін на тютюнові вироби в Європі.

Варто зазначити, що подібні зміни в першу чергу спровокує виникнення контрабанди: коли сигарети з України везуть на продаж в країни ЄС. Прибуток від контрабанди сигарет може становити до 300%.