У травні 2021 року в Україні не зафіксовано критично низьких температур для насаджень ягідних плантацій / фото УНІАН Володимир Гонтар

Урожай полуниці, малини, смородини та інших ягід в Україні цього року буде вищим, а ціни на них – нижчими, ніж у 2020 році, що пов'язано з більш вдалими погодними умовами.

Про це з посиланням на експерта плодоовочевого ринку Олександра Хорева повідомляє аналітичний портал EastFruit.

Читайте такожСувора весна: як пережили заморозки українські сади та поля

Відео дня

За його словами, минулого року холодна весна із заморозками до кінця травня призвела до того, що ранні сорти полуниці, черешні та лохини були майже повністю знищені.

При цьому в травні 2021 року в Україні не зафіксовано критично низьких температур для насаджень ягідних плантацій.

"Це дозволяє нам прогнозувати, що валовий збір ранніх сортів суниці садової, малини, смородини, червоної смородини та лохини збільшиться в порівнянні з 2020 роком", — зазначив Хорев.

Разом з тим, експерт нагадав, що попереду для ягідників не менш важливий місяць - червень.

"У цей період важливі посухи, або, навпаки, затяжні дощі. Це, звичайно, може негативно вплинути на вегетацію рослин. Проте вже сьогодні ми впевнені, що ягід буде набагато більше, а ціни на них, без сумніву - в рази меншими, ніж минулого року", – підкреслив експерт.

Зокрема, прогнозується більш високий урожай полуниці в порівнянні з минулим роком. Аналітик Асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ) Світлана Литвин зазначає, що цього року насадження полуниці не постраждали від заморозків, тому за подальших сприятливих погодних умов очікується більша пропозиція цих ягід на ринку.

"Більш того, висока ціна на полуницю торік додатково простимулювала виробників збільшити насадження», – підкреслила Литвин.

За її словами, хоча на цей час ціна на полуницю досить висока, варто очікувати її зниження протягом найближчих двох тижнів у міру збільшення її пропозиції на українському ринку.

За даними УКАБ, Україна виробляє близько 55-60 тис.тонн полуниці на рік, причому близько 88% вирощується домогосподарствами для власних потреб і продажу на ринках.

Ціни торік

Влітку 2020 року ціни на фрукти і ягоди в Україні піднялися до історично високого рівня, що було пов'язано із заморозками.