
Ціни на молочку в Україні зросли, і зміна вартості має об’єктивні причини. Вартість молочки напряму пов’язана з цінами на кормову базу.
"У 2024 році суттєво знизилися обсяги виробництва зернових (у тому числі кукурудзи) – врожай був менший, і зерно здорожчало. Через це здорожчала кормова база – комбікорм (складається в основному зі злакових, зокрема, кукурудзи). Крім того, на вартість молочки вплинули і сезонні фактори – як тільки починаються холоди, у домогосподарствах знижуються надої молока, а через це зростає ціна на молоко-сировину, з якого і вироблять надалі різні види молочних продуктів. Варто зазначити, що "левову частку" молока-сировини в Україні виробляють саме домогосподарства", - розповів член Економічного дискусійного клубу, економіст Олег Пендзин в коментарі УНІАН.
За його словами, кормова база не буде дешевшати, і єдине, що буде стримувати ріст цін на молоко – це купівельна спроможність населення.
"Зараз виробники намагаються за допомогою маркетингових методів піднімати вартість продуктів. До прикладу, наразі покупці вже платять не за літр молока, а за 880 грамів, а пачка масла тепер не 200 г, а 180 г. Є купа способів, щоб не лякати споживача. Але по суті нічого не міняється – ціни будуть і далі зростати", - зазначив експерт.
При цьому він нагадав, що за 2024 рік споживчий кошик в Україні здорожчав приблизно на 14%, а молоко за цей же період здорожчало приблизно на 20%. На думку Пендзина, до кінця 2025 року молоко-сировина здорожчає на 10-12%.
"Вартість молочки постійно потроху зростатиме на 2-3% на місяць до травня. У травні, коли худобу виженуть на відкрите пасовище, може перестати зростати вартість молока-сировини і, можливо, навіть відкотиться назад, а це може вплинути на вартість молочки", - пояснив економіст.
Також він навів офіційну інформацію Держстату щодо цін на молочні продукти в Україні у 2024 році. Так, середня вартість 1 літра пастеризованого молока жирністю до 2,6% включно становила 38,15 грн, а станом на листопад вже була на рівні 43,71 грн. У січні минулого року 200 грамів вершкового масла у середньому коштували 75,65 грн, а у листопаді - 96,81 грн. З січня 2024-го до листопада середня вартість сметани жирністю до 15% включно змінилася так: вартість становила 106,34 грн за кілограм, а потім зросла до 124,99 грн. Середня ціна жирних м’яких сирів у січні минулого року була 181,13 грн, а у листопаді зросла до 209,35 грн.
Ціни на м'ясо в Україні
Аналітик асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ) Максим Гопка зазначив, що м'ясо досить дороге в Україні, тому цей продукт не дуже популярний. Низький попит стримує ріст цін.
При цьому він вказав, що ціни на яловичину тривалий час суттєво не змінювалася упродовж останніх кількох років, але трохи зростають, оскільки збільшується собівартість її виробництва.
Гопка розповів, що поки немає причин говорити, що вартість свинини сильно знизиться, оскільки є певні важливі фактори, які на неї впливають, у тому числі зменшується поголів’я свиней через активні бойові дії на частині території України.