Ілюстрація REUTERS

Міністерство охорони здоров'я розробило постанову, якою передбачається відновлення роботи агропродовольчих ринків.

Читайте такожСтраждають мільйони людей: мер Львова закликав відновити роботу продуктових ринків

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив міністр охорони здоров'я Максим Степанов під час онлайн-брифінгу.

Відео дня

"Для того, щоб це було безпечно, МОЗ і Мінекономіки розробили чіткий алгоритм санітарного контролю. Зараз планується відкриття продовольчих ринків, які здатні забезпечити все необхідне для дотримання санітарних норм", - заявив Степанов.

За його словами, документ передбачає, що в умовах поширення коронавірусної хвороби COVID-19 агропродовольчі ринки мають працювати з дотриманням суворих вимог. "Зокрема, у постанові, яку представлено на розгляд уряду, мова йде про наступні вимоги - допуск працівників, продавців та відвідувачів ринку виключно при наявності одягненою медичної маски (в тому числі, виготовленої самостійно) або респіратора", - сказав Степанов.

Також передбачені інші заходи: проходження безконтактного температурного скринінгу; наявність на кожному вході (в'їзді) на територію ринку диспенсерів з антисептиком; кількість відвідувачів, що одночасно знаходяться на території ринку, не повинна перевищувати кількості з розрахунку один покупець на 10 кв. м торгової площі ринку; проведення дезінфекції контактних поверхонь кожні 3 години, прибирання і дезінфекція всіх приміщень, включаючи стаціонарні торгові місця - наприкінці кожного робочого дня; відсутність неконтрольованої (стихійної) торгівлі на прилеглій до ринку території; відстань між робочими місцями продавців - не менше трьох метрів; забезпечення постійного інформування відвідувачів ринку щодо встановлених обмежень та профілактики коронавірусної хвороби COVID-19; забезпечення контролю за дотриманням вимог щодо профілактики поширення COVID-19 і оперативне усунення порушень.

Як повідомляв УНІАН, з 11 березня в Україні діє загальнонаціональний карантин для запобігання поширення коронавірусу. Він діятиме щонайменше до 11 травня.

31 березня Міністерство охорони здоров'я дозволило роботу продуктових ринків в Україні на період карантину за умови дотримання протиепідемічних заходів.

Проте вже 16 квітня головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко рекомендував місцевим органам влади заборонити роботу продовольчих, непродовольчих та змішаних ринків.

Кабінет міністрів України у середу, 29 квітня, розгляне питання відновлення роботи деяких продовольчих ринків.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що за умови дотримання всіх правил безпеки продовольчі ринки зможуть відновити роботу в п'ятницю, 1 травня.