Фото REUTERS

Ризик, що домовленості України з країною-ворогом Росією щодо розблокування українських портів і вивезення зерна можуть зірватися, дуже високий. Натомість державі вже сьогодні потрібно розглядати інструменти допомоги вітчизняному сектору.

Таку думку в ефірі телемарафону "Єдині новини" народний депутат з групи "Партія "За майбутнє", Сергій Лабазюк.

"Спілкуючись з аграріями Хмельниччини, можу сказати: вони готувалися до сценарію, коли море довгий час не буде розблоковане. Складські приміщення – це далеко не та якість зберігання зерна. І тут зараз питання загострене не стільки в умовах зберігання, а в наявності ресурсів для проведення подальших робіт", - пояснює член Аграрного комітету.

Відео дня

В цьому випадку на арену дій, на переконання Лабазюка, має вийти держава через держзамовлення, збільшення пільгового кредитування для того, щоби аграрії змогли засіятися: "Ми всі знаємо, що останні роки агросектор був локомотивом вітчизняної економіки, мова не тільки про валютну виручку, а й про робочі місця, соціальний захист населення. Тобто це комплекс дій на державному рівні".

Щодо ціни, член Сергій Лабазюк ділиться таким прогнозом: на внутрішньому ринку вартість продукції не зміниться допоки повноцінно не відновиться експорт.  Якби це не дивно звучало, але сьогодні на часі інвестиції: "Ми не повинні зупинятися економічно. В нас є два фронти: Схід та Південь, де справляються ЗСУ. А другий – економічний, де на повну має працювати бізнес разом з відповідними міністерствами".