Серед вуличної їжі трансжирів найбільше у піці, паніні, донерах, фалафелі та круасанах.
Згідно з дослідженнями, споживання понад 2,2 г промислово вироблених трансжирів на день, підвищує ризик померти від серцево-судинних захворювань на 20-32%.
За повідомленням прес-служби Міністерства охорони здоров’я, торік в Україні стартував проект ВООЗ FEEDCities із дослідження міського харчового середовища та оцінювання вмісту трансжирів, натрію і калію у найпоширеніших продуктах, які споживають українці.
"Пілотним містом став Львів. Там були відібрані 120 зразків продуктів: у супермаркетах та закладах громадського харчування. Їхній склад був детально проаналізований. З’ясувалося, що у понад 30% протестованих продуктів кількість трансжирів перевищує встановлене нормативно-правовими актами допустиме значення", - йдеться у повідомленні.
Серед вуличної їжі трансжирів найбільше у піці, паніні, донерах, фалафелі, круасанах та тістечках; серед магазинних продуктів – у тортах, печиві, десертах на основі молочних продуктів, морозиві, заморожених продуктах, маргарині, сирі та переробленому м’ясі.
Згідно з дослідженням ВООЗ, трансжири або трансжирні кислоти — це ненасичені жирні кислоти, які надходять з промислових або природних джерел.
Понад 278 тисяч смертей щороку в усьому світі можна пояснити споживанням промислово вироблених трансжирів. Вони закупорюють артерії, збільшуючи ризик серцевих нападів і смертей.
"Промислово вироблений трансжир можна знайти в маргарині, овочевому жирі, топленому маслі, смаженій їжі та хлібобулочних виробах, таких як крекери, печиво та пироги. Запечена та смажена вулична та ресторанна їжа часто містить трансжири промислового виробництва", - сказано в дослідженні.
Зазначається, що трансжири також можна знайти природним чином у м’ясних і молочних продуктах деяких тварин (наприклад, корів, овець, кіз). При цьому трансжири, як промислового, так і природного походження, однаково шкідливі.
У ВООЗ наголошують, що промислово вироблені трансжири можна усунути та замінити більш здоровими жирами чи оліями без зміни вартості, смаку чи доступності їжі.
Всесвітня організація охорони здоров'я прогнозує, що до 2050 року число випадків раку в світі збільшиться на 77%. Міжнародне агентство з дослідження раку ВООЗ вивчило дані за 2022 рік по більш ніж 185 країнам і 36 формам раку і виявило, що на 10 видів раку довелося дві третини нових випадків і смертей у світі в 2022 році.
У ВООЗ констатували, що в останні роки кількість курців по всьому світу постійно скорочується. Так, за даними організації, якщо в 2000 році курив кожен третій дорослий житель планети, то в 2020 році - це тільки кожен п'ятий.