Штрафи для браконьєрів в Україні можуть сильно вирости / REUTERS

Штрафи для рибалок-браконьєрів в Україні можуть значно зрости.

Читайте такожВ Україні помітно подешевшали теплічні огірки

Про це повідомив голова Державної екологічної інспекції Андрій Мальований на своїй сторінці в Facebook.

Відео дня

За його словами, Комітет Верховної Ради з питань екологічної політики та природокористування готує відповідний законопроект для голосування в парламенті.

"У 2020 році в Україні діють штрафи, затверджені ще у 2003 році. Уявіть, як змінилися за цей час ціни, розмір мінімальної зарплати та інші види штрафів... Наприклад, порушення правил рибальства карається штрафом від двох до десяти неоподатковуваних мінімумів (який зараз 17 гривень). Кого може стримати таке "покарання"?", - написав Мальований.

Законопроект збільшує суми покарань за різні порушення, які завдають шкоди водним екосистемам. Зокрема, за порушення правил рибальства доведеться заплатити 680-2550 гривень. За використання заборонених знарядь лову, приховування обсягів вилучення водних біоресурсів (грубі порушення) - 3400-8500 гривень, за вилов червонокнижних видів - 1700-3400 гривень, перевищення затверджених лімітів вилову - 1700-5100 гривень.

За засмічення водойм і порушення водоохоронного режиму передбачений штраф 1700-3400 гривень.

Що цьому передувало

  • Україна в січні-липні поточного року скоротила промисловий вилов риби до 10,43 тисячі тонн, що на 32% менше в порівнянні з аналогічним періодом минулого року (15,3 тисячі тонн).