Риба та бакалія подорожчали на тлі рекордного здешевшання овочів.
Загальна вартість продуктів для 12 пісних страв на Різдво становить 913,57 гривні на одну людину, що на 11% більше порівняно з минулим роком.
Про це пише Український клуб аграрного бізнесу (УКАБ).
В цьому році різдвяний "кошик" здорожчав помірно через рекордне здешевшання овочів. Водночас фрукти, риба та бакалія додали в ціні.
Через "овочеву дефляцію" можна буде зекономити на приготуванні вареників з капустою (їхня вартість знизилася на 47%), картоплі з часником (-40%) та вінегрету (-18%). Пісний борщ теж буде дешевшим на 18%, ніж торік.
А от кутя та узвар, основні символи різдвяного столу, суттєво здорожчали. Вартість куті зросла на 37%, а узвару – більше, ніж вдвічі – на 150%.
Окремо вдарять по гаманцю і рибні страви. Вартість оселедця зросла на 24%, а риби (хека) для запікання – на 25%. Також за рік на 22% подорожчала соняшникова олія, яка є базовим елементом пісного столу – вона виступає інгредієнтом більшості страв.
Вартість святкового столу на Новий рік, коли асортимент страв включатиме не тільки пісні страви, а й м’ясо і алкоголь, буде в кілька разів вищою за вартість різдвяного меню. Інститут аграрної економіки оцінює витрати на вечерю 31 грудня для сім’ї в чотири людини на рівні 3980 гривень.
При цьому у минулому році продукти для традиційних новорічних страв обійшлися українцям в 3594 гривні – тож за рік їхня вартість зросла трохи більше, ніж на 10%.