Ціни зросли приблизно на 40% цього року в міру наближення сезону 2025/26.
Чашка кави стане ще дорожчою. Постійні перебої з поставками призвели до зростання цін на зерна арабіки до найвищого рівня за останні 13 років.
Видання Bloomberg пише, що ф'ючерси зросли на 4,8% до 2,72 долара за фунт у Нью-Йорку, що є найвищим показником з 2011 року. Цього року ціни зросли приблизно на 40%, оскільки брак дешевших зерен робусти стимулює попит на сорт арабіки.
Ралі кави набирає обертів на тлі побоювань щодо суворих погодних умов у Бразилії, яка є провідним виробником. Країна завершує збирання врожаю 2024-25 років, і перспективи виробництва послабилися після того, як спека та посуха пошкодили поля.
"Потенціал урожаю арабіки в сезоні 2025/26 висить на волосині", - каже аналітик Rabobank Карлос Мера.
За його словами, від початку посушливого сезону у квітні кількість опадів у районах вирощування арабіки постійно нижча за норму.
"Ця проблема виникла в той час, коли кавова індустрія потерпає від перевантаженості портів у кількох країнах, глобального браку контейнерів, збоїв у роботі маршруту через Червоне море, а також врожаїв, що розчаровують, у В'єтнамі", - пояснив Мера.
Ціни на робусту теж зростають уже понад тиждень, підскочивши на 4,2% у понеділок.
Подорожчання кави посилює інфляцію в усьому асортименті напоїв. Ціни на апельсиновий сік також зросли через брак продукції, а рекордне зростання ф'ючерсів на какао збільшує вартість шоколадних напоїв і десертів. Проте ціни на інші основні продукти харчування, такі як зерно, залишаються низькими, що стримує загальну продовольчу інфляцію.
Ціни на каву б'ють рекорди. Так, за перші шість місяців поточного року робуста подорожчала приблизно на 40% через посуху у В'єтнамі та проблеми з урожаєм у Бразилії.
Пізніше видання Politico повідомило, що ціни на каву в Європі продовжують зростати. До пандемії в Італії чашка напою коштувала 1 євро, а зараз зросла до 1,20 євро. Тенденція до подорожчання кави фіксується в багатьох країнах і на це є низка причин.