Термінал «Олімпекс Купе Інтернешнл» з орбіти контрабандиста Альперіна експортує «чорне зерно» / фото УНІАН

Зерновий термінал ТОВ "Олімпекс Купе Інтернешнл", який пов’язують із підсанкційним "королем контрабанди" Вадимом Альперіним, фігурує у схемі нелегального експорту "чорного зерна". Про це повідомляє РБК-Україна.

Термінал "Олімпекс Купе" належить ТОВ "Агірос", яким за даними учасників ринку, володіє Альперін. За інформацією співрозмовників РБК, зараз через термінал "Олімпекс Купе" компанії Альперіна можуть перевалювати близько 150 тисяч тонн зернових на місяць. Навіть з урахуванням найнижчої ціни за тонну у 150 євро, мова може йти про суму у 22,5 млн євро на місяць, з яких бюджет України не отримує нічого.

"За словами учасників ринку, зерновий термінал працював на тіньовому ринку зерна ще з 2016 року… Однак обсяги тіньового ринку зерна під час війни лише зросли, і участь в цих схемах "Олімпекс Купе" – теж", – пише видання.

Відео дня

Схема з "чорним зерном" використовується для ухилення від оподаткування і виведення валюти з країни. Як правило, необліковане зерно купують у фермерів за готівку та оформлюють на фіктивні компанії-одноденки, які експортують його за кордон. Дорогою вантаж може декілька разів змінювати власника і зрештою продається кінцевому покупцю. Але отримані кошти залишаються в однієї з компаній-посередників і до України не повертаються.

Нагадаємо, з квітня 2021 року президент Володимир Зеленський указом №140/2021 ввів у дію рішення РНБО проти низки осіб, яких президент назвав "десяткою найбільших українських контрабандистів". Серед фізичних осіб там фігурувало ім’я Вадима Альперіна.

14 квітня 2021 року голова держави позбавив Альперіна українського громадянства. 15 вересня 2022 року Велика палата Верховного суду підтвердила легітимність відповідного указу президента.

ТОВ "Агірос" за рішенням РНБО також включено до списків юридичних та фізичних осіб, до яких застосовано спеціальні економічні та обмежувальні санкції. Серед іншого, на компанію поширюються такі обмежувальні заходи як повне припинення торговельних операцій, блокування активів та анулювання ліцензій.