Україна має експортувати ще 10 млн тонн зернових до "піку" збору врожаю / фото УНІАН, Володимир Лях

Україні необхідно експортувати ще 10 млн тонн перехідних залишків зерна врожаю минулих сезонів.

Про це під час брифінгу повідомив заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук.

За його словами, показник експорту української агропродукції у квітні став одним з найгірших – лише 65 кораблів вийшло з портів Великої Одеси.

Відео дня

"Найбільшим завданням, яке стоїть на найближчі два місяці – це здійснити експорт тих перехідних залишків, які ще є в Україні. За попередніми підрахунками, їх близько 10 млн тонн", – розповів він.

Марчук наголосив, що для українських сільгоспвиробників важливо вже зараз мати впевненість, що дія Чорноморської угоди буде продовжена.

"Тому що вже за місяць ми входимо в активну фазу збирання нового врожаю. І якщо дія цього договору лише до 18 липня, то це буде пік активної фази збору врожаю, який нам буде необхідно експортувати. Якщо будуть сигнали, що "зернова ініціатива" не буде продовжена, то це призведе до чергових втрат українських товаровиробників, а отже й – валютної виручки, яку не буде доотримувати країна", – зазначив він.

Україна продовжила "зернову угоду" з РФ до липня

Як повідомляв УНІАН, в липні минулого року за посередництва Туреччини й ООН була підписана зернова угода, завдяки якій через три порти - "Південний", "Чорноморськ" і "Одеса" - вдалося відновити експорт зернових, який був зупинений з перших днів повномасштабного вторгнення росіян в Україну. 

Термін дії цієї угоди декілька разів продовжували, але Росія періодично блокувала нормальну роботу зернового коридору, утворювалися черги з суден.

11 травня Росія погрожувала вийти з угоди, якщо до 18 травня не вдається досягти консенсусу щодо її продовження з урахуванням інтересів російської сторони щодо постачання добрив.

17 травня стало відомо, що Зернову угоду, завдяки якій Україна може експортувати продукцію через безпечний коридор у Чорному морі, все ж продовжили до 18 липня.

Вас також можуть зацікавити новини: