Закон набуває чинності з дня, наступного за днем його опублікування / Ілюстрація REUTERS

Президент Володимир Зеленський підписав закон "Про внесення змін до розділу X "Прикінцеві та перехідні положення» Закону України "Про безпеку та гігієну кормів" з метою стабілізації ринку кормів" №1033-ІХ.

Про це повідомляє прес-служба Офісу президента.

Читайте такожРада розблокувала ринок кормів для тварин

Відео дня

"Цей закон дозволить розв'язати проблему зі скороченням пропозиції на ринку кормів, яке виникло через неповноцінну роботу системи державної реєстрації кормових добавок, і, як наслідок, - уникнути значних економічних втрат для суб'єктів господарювання", - йдеться в повідомленні.

Згідно з документом, протягом чотирьох років дозволяється ввезення в Україну і введення в обіг кормових добавок без державної реєстрації в Україні, якщо вони дозволені в ЄС і призначені для виробництва кормів для непродуктивних тварин.

Дозвіл поширюється і на фасовані корми, виготовлені з використанням кормових добавок, зареєстрованих в Євросоюзі, якщо такі корми відбуваються з потужностей, розташованих або в Україні, або в державах - членах ЄС, або мають дозвіл на ввезення в ЄС.

Також протягом чотирьох років з дня набрання чинності Законом дозволяються виробництво, ввезення або пересилання на митну територію України, обіг і використання готових кормів, преміксів і кормових добавок, зареєстрованих відповідно до Закону «Про ветеринарну медицину», за умови наявності дійсних реєстраційних посвідчень, виданих на відповідні готові корми, премікси або кормові добавки.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Хронологія подій

  • У січні 2020 року набув чинності закон «Про безпеку та гігієну кормів», який ввів нову систему реєстрації кормових добавок. Згідно з ним, готові корми можуть вироблятися або ввозитися в Україну тільки з використанням добавок, зареєстрованих у державному реєстрі кормових добавок. Водночас такий реєстр не був створений.
  • До цього в Україні діяла система реєстрації готових кормів (реєструвалася кожна рецептура готового продукту, який імпортується або виробляється в Україні).
  • 2 грудня Верховна Рада прийняла закон, який дозволяє розблокувати ринок кормів для тварин в Україні.