Припинення транзиту російського газу відбувалося вже двічі / фото УНІАН

Голова Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" Андрій Коболєв допускає припинення транзиту газу через Україну на початку 2020 року у разі відсутності нового контракту.

Читайте також"Газпром" зірвав технічні консультації по транзиту газу через Україну - МЗС

Про це він повідомив на прес-конференції.

Відео дня

"Є ймовірність того, що "Газпром" відмовиться і спробує увійти в період 2020 року без контракту, таке вже було. Може він відключити транзит? Може, таке вже було двічі зроблено в 2006 і 2009 роках", - сказав Коболєв.

Як повідомляв УНІАН, чинний транзитний контракт України з "Газпромом" був укладений в 2009 році терміном на 10 років. Після його завершення (до 2020 року) російський газовий монополіст планує максимально скоротити транзит свого газу через територію України.

Наприкінці лютого 2018 року "Газпром" програв судову тяжбу з "Нафтогазом" в Стокгольмському арбітражі, згідно з рішенням якого він повинен виплатити української компанії 2,56 мільярда доларів. Також російська компанія має поставити до України в 2018-2019 роках 10 мільярдів кубометрів газу за цінами, рівним вартості газу на газових хабах в Німеччині.

На тлі програшу "Газпром" заявив про намір розірвати контракт на постачання і транзит газу з Україною в судовому порядку. У 20-х числах березня 2018 року "Газпром" офіційно повідомив "Нафтогаз україни" про те, що він відмовляється виконувати рішення арбітражу.

"Газпром" ініціював у Стокгольмському арбітражі нове виробництво проти "Нафтогазу" з метою розірвати діючі договори.