"Нафтогаз" має намір стягнути з Газпрому" всю суму боргу / фото УНІАН

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" очікує нових процесів зі стягнення боргу з "Газпрому" у рамках виконання рішення Стокгольмського арбітражу у низці країн.

Читайте такожУ "Нафтогазі" назвали абсолютно неприйнятними умови "Газпрому" щодо транзиту газу

Про це йдеться в повідомленні компанії на офіційній сторінці у Facebook.

Відео дня

"Газпром" має сплатити нам 4,6 мільярда доларів компенсації за транзитним контрактом. Ми вже отримали газ на суму 2,1 мільярда доларів. Інші стягуємо через процес примусового виконання в декількох країнах - Нідерландах, Великобританії, Швейцарії та США, а нещодавно і в Люксембурзі. Найближчим часом можливі процеси та в інших країнах", - сказано в повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, наприкінці лютого 2018 року російський монополіст "Газпром" програв судову тяжбу з "Нафтогазом" в Стокгольмському арбітражі з транзитним контрактом, за рішенням якого російська компанія має виплатити українській стороні 4,6 мільярда доларів.

При цьому з урахуванням рішення арбітражу за контрактом на постачання газу остаточна сума розрахунків між компаніями становить 2,6 мільярда доларів на користь "Нафтогазу".

На тлі програшу "Газпром" заявив про намір розірвати контракт на постачання і транзит газу з Україною в судовому порядку. У 20-х числах березня "Газпром" офіційно повідомив "Нафтогаз України" про те, що він відмовляється виконувати рішення арбітражу.

Наприкінці травня "Нафтогаз України" почав процес примусового стягнення з "Газпрому" боргу у 2,6 мільярда доларів в закордонних судах. Процеси по стягненню проходять в Англії, Швейцарії та Нідерландах. Серед активів, які цікавлять українську сторону - акції компаній-операторів газопроводів "Північний потік-1" та "Північний потік-2".