Ілюстрація REUTERS

Україна з 1 березня перейшла на добове балансування ринку природного газу, що відповідає вимогам Третього енергопакету ЄС.

Читайте такожУкраїнці тепер зможуть перевірити постачальника газу онлайн

Про це повідомила прес-служба Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» на своїй сторінці в Facebook.

Відео дня

«З 1 березня в Україні запрацює одна з ключових реформ в енергетиці - ринок газу перейде з місячного на добове балансування», - сказано в повідомленні.

Відзначається, що інформаційна платформа була створена фахівцями «Укртрансгазу» на базі SAP і є основою функціонування ринку газу в новому форматі. Згідно з повідомленням, вона працює стабільно і в штатному режимі обробляє всі запити.

Повідомляється, що в онлайн-режимі можна відстежувати кількість поданих номінацій, кількість споживачів газу в реєстрах. Також працює сервіс, за допомогою якого кожен споживач може за своїм ЕІС-кодом перевірити наявність постачальника і наявність себе у реєстрі на відключення.

Як повідомляв УНІАН, наприкінці грудня 2018 року НКРЕКП в черговий раз перенесла запуск добового балансування на ринку газу України з 1 грудня на 1 березня 2019 року. До цього, наприкінці вересня регулятор переніс запуск балансування з 1 жовтня на 1 грудня 2018 року.

Довідка УНІАН. Подобове балансування ринку газу – це точне покриття попиту на газ його реальній пропозиції протягом однієї доби. Балансування передбачає подачу заявок від постачальників газу (імпортери та видобувні компанії) із зазначенням заявленого обсягу постачання блакитного палива в ГТС на наступну добу, а також отримання заявок від споживачів із зазначенням заявленого попиту. «Укртрансгаз» за допомогою балансуючого ринку вирівнюватиме обсяг попиту і пропозиції.